A fost folosita de Iisus si de discipolii sai

0

A fost folosita de Iisus si de discipolii sai

Cercetatorii considera ca limba aramaica a fost vorbita de Iisus Hristos si de ucenicii sai, acum mai mult de 2.000 de ani.

Acum, limba aramaica este pe cale de disparitie, iar numarul de vorbitori a scazut dramatic.

Limba aramaica a fost o limba utilizata in Israel intre anul 539 i.Hr. si 70 d.Hr. si expertii considera ca ea a fost vorbita de Iisus.

In aceasta limba este scrisa o mare parte din cartile biblice ale lui Daniel si Ezra si este principala limba a Talmudului. De asemenea, parti ale manuscriselor de la Marea Moarta au fost scrise in limba aramaica.

Cand Iisus a fost rastignit pe cruce, el ar fi strigat in aramaica: «Elahi, Elahi, lema shabaqtani?» (Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit?).

Aramaica este in prezent vorbita de mai multe comunitati mici de crestini, evrei si mandeani, dar adeseori izolate. Limba si-a pierdut statutul sau in Orientul Mijlociu, in secolul al VII-lea d.Hr., cand armatele musulmane din peninsula Arabica au cucerit regiunea.

Aramaica a supravietuit in teritorii indepartate, cum ar fi zone din Turcia, Irak, Iran si Siria. Estimarile privind numarul actual de vorbitori de aramaica arata ca mai exista aproximativ o jumatate de million de persoane ce folosesc limba.

Comoara din deşert

Ma’lula este un loc unic în lume, pe care orice creştin ar dori să-l viziteze dacă i-ar cunoaşte secretul: mica localitate din Siria este singura în care se mai vorbeşte limba aramaică, pe care a rostit-o Mântuitorul Iisus Hristos.

Ma’lula este un sat cu 5.000 de locuitori, situat la 70 km vest de Damasc, oraşul capitală al Siriei. Bogăţia locului nu constă numai în frumoasa limbă veche, sfinţită de rostirea lui Iisus Hristos, ci şi într-o comoară de mare preţ: moaştele primei fecioare care a murit ca muceniţă a lui Hristos, Sfânta Tecla. Racla se află pe una dintre înălţimile orăşelului, adăpostită în mănăstirea dedicată ei, iar de departe se vede, impunătoare, şi statuia care o reprezintă pe Sfântă. Mănăstirea este de maici, iar lucrul uimitor este că muceniţa, care l-a cunoscut pe Sfântul Pavel şi al cărui cuvânt apostolic l-a urmat, este binefăcătoarea tuturor celor care o roagă ceva cu credinţă, indiferent de religie. Sfânta a primit darul facerii de minuni, mai ales al vindecărilor, aşa că asemenea rugăciuni împlineşte adesea atât creştinilor, cât şi musulmanilor.

Potrivit lui Gheorghe Costea, preotul românilor ortodocşi din Siria, o vizită pe aceste meleaguri este ca o călătorie în timp. „Faptul că aici încă poţi asculta pe stradă limba vorbită de Domnul nostru Iisus Hristos, vorbindu-se curent, te transpune cumva în timp, şi parcă devii contemporan cu Mântuitorul şi cu Sfinţii Apostoli şi Ucenici. Iar faptul că melodicitatea limbii aramaice este una dulce, fiind o îmbinare între ebraică şi arabă, şi mai mult te apropie de spiritul Evangheliei. Putem afirma că atât pentru ocrotirea Sfântei Tecla, care este socotită cea Întocmai cu Apostolii, cât mai ales pentru faptul că poţi asculta pe viu rugăciunea «Tatăl nostru» în limba aramaică fac ca această zonă să fie unul aparte pentru întreaga creştinătate”, spune părintele.

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.