Teoria inteligentelor multiple ale copiilor

0

Teoria inteligentelor multiple ale copiilor

Fiecare persoana are diferite tipuri de inteligenta. Si, copiii la fel. Gânditi-va la oamenii pe care îi cunoasteti sau la personalitatile, foarte talentate, pe care le admirati: genii muzicale, atleti uimitori, scriitori straluciti, actori dramatici, pictori neîntelesi.

Conform cu modul în care este masurata inteligenta în sistemul educativ traditional din SUA, nu ati putea sa stabiliti daca acesti elevi sunt inteligenti decât daca ati cunoaste coeficientii lor de inteligenta, obtinute în urma testelor de inteligenta. Dar, oare, este aceasta singura metoda de a recunoaste inteligenta? Cum putem sa crestem IQ copilului nostru? (http://blog.santasofia.ro/gdv-diagnostic/articole-despre-metoda-gdv-in-engleza/2006-seminarul-dezvoltarea-intuitiei-o-viata-fara-greseli)

vederea intuitivaTestul de inteligenta
Testul de inteligenta examineaza exclusiv aptitudinile lingvistice, matematice si logice ale unei persoane. Desi aceste aptitudini contribuie, într-adevar, la succesul elevilor, ele nu sunt întotdeauna cel mai bun indicator al adevaratelor talente ale unei persoane.

Teoria inteligentelor multiple — cele 7 feluri de inteligenta
Conform cu teoria inteligentelor multiple, prezentata în premiera de profesorul Howard Gardner, de la universitatea Harvard, SUA — exista o diversitate de abordari intrinseci si talente pe care un om foloseste pentru a percepe, întelege si a-si forma o imagine asupra lumii cu alte cuvinte, mai multe tipuri diferite de inteligenta. Oameni diferiti au inteligente diferite, sau diferite combinatii ale acestora, care le influenteaza modul de a învata.

Daca ne gândim la copii, la oameni în general, ca la niste persoane care învata toata viata, ale caror capacitati de învatare au puncte tari si puncte slabe, putem îmbunatati procesul de învatare daca le aratam celor ce învata (indiferent de vârsta pe care o au) cum sa recunoasca si sa foloseasca diferentele lor educationale.

Fiecare copil are o inteligenta aparte
Copiii, de fapt, toti oamenii, învata mai bine atunci când privesc lucrurile din proprie perspectiva. Desi suntem capabili sa învatam în foarte multe stiluri, unele ni se potrivesc mai bine decât altele.

Iata câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de inteligente multiple.

Darul cuvintelor
Oamenii inteligenti din punct de vedere lingvistic înteleg mai bine lumea prin intermediul cuvintelor vorbite si scrise.

Caracteristici
Le face placere sa scrie si sa citeasca, au un limbaj expresiv, le plac ghicitorile si jocurile de cuvinte, sunt interesati de limbile straine, memoreaza usor si iau notite la cursuri.

Cum se manifesta?
Ei îi amuza pe altii, îi învata, îsi sustin argumentele si sunt persuasivi prin intermediul cuvintelor vorbite. Sunt maestri ai conversatiei, cititori pasionati, scriu foarte corect si sunt artisti ai întelegerii tuturor lucrurilor care au legatura cu cuvintele.

Cine sunt ei?
Jurnalisti, poeti, avocati, scriitori… Eminescu, Cioran, Cristoiu, Shakespeare, Maya Angelou, …

Darul imaginilor
Oamenii cu inteligenta a imaginilor înteleg lumea cel mai bine prin intermediul vizualizarii si orientarii spatiale.

Caracteristici
Le face placere sa demonteze obiectele si apoi sa le monteze la loc, sa se joace cu puzzle-uri tridimensionale. Amintirile lor sunt bazate pe imagini vizuale; ei înteleg foarte bine hartile si planurile desenate.

Cum se manifesta?
Ei identifica, modifica si transforma diferitele aspecte ale lumii spatiale, vizuale. Au o sensibilitate extrema fata de detaliile vizuale, imaginile percepute de ei sunt vii, îsi reprezinta ideile grafic, prin desene si schite, si se pot orienta foarte usor într-o lume tridimensionala.

Cine sunt ei?
Arhitecti, fotografi, artisti, piloti, ingineri mecanici… Rembrandt, Henri Coanda …

Darul muzicii
Oamenii inteligenti din punct de vedere muzical înteleg cel mai bine lumea prin ritmuri si melodii.

Caracteristici
Ei observa rapid sabloanele, urmeaza usor un ritm; le plac diferite stiluri muzicale. Ei fredoneaza si interpreteaza melodii, cânta din voce sau la un instrument; le este greu sa se concentreze daca se aude muzica; le place ritmul poeziilor.

Cum se manifesta?
Ei percep, apreciaza si creeaza diferite ritmuri si melodii. Au ureche muzicala, cânta bine, pot tine ritmul cu muzica si recunosc usor diferite fragmente muzicale.

Cine sunt ei?
Compozitori, poeti, pianisti, staruri ale muzicii rock… Mozart, Elton John, Enescu,Robbie Williams …

Darul trupului
Oamenii inteligenti din punct de vedere fizic înteleg cel mai bine lumea prin intermediul aspectelor concrete (prin fizicalitate).

Caracteristici
Le plac miscarea fizica si experientele tactile. Cred ca animalele si mediul fizic sunt importante. Le place sa studieze biologia si problemele ecologice. Se descurca bine la scrierea scrisorilor si le calcule si le place sa proiecteze jocuri noi.

Cum se manifesta?
Îsi pot controla foarte usor miscarile trupului si sunt foarte îndemânatici. Cos sau tes bine, sunt bucatari priceputi, tâmplari buni si buni creatori de modele. Le place sa alerge, sa mearga în excursii cu cortul, sa înoate, sa schieze, sa danseze s.a.m.d. Sunt oameni activi, cu buna sensibilitate tactila, simt nevoia sa se afle mereu în miscare si reactioneaza fizic la tot ce-i înconjoara.

Cine sunt ei?
Atleti, mestesugari, mecanici, chirurgi… Nadia Comaneci, Michael Jordan, Bob Vila, Michele Kwan…

Darul numerelor si al logicii
Oamenii inteligenti din punct de vedere matematic si logic înteleg cel mai bine lumea prin cauze si efecte.

Caracteristici
Le place ca obiectele sa fie curate si în ordine si sunt frustrati de oamenii dezorganizati. Ei urmeaza instructiunile pas cu pas; colecteaza informatii si le folosesc pentru rezolvarea problemelor. Adesea, pot face rapid calcule mintal. Le plac jocurile si problemele care necesita rationamente.

Cum se manifesta?
Au înclinatii extraordinare pentru rationament, ordine, gândire în termeni de cauza si efect, crearea ipotezelor, cautarea regularitatilor specifice modelelor si au o viziune esentialmente rationala asupra vietii.

Cine sunt ei? Oameni de stiinta, contabili, programatori… Albert Einstein, Marie Curie, Isaac Newton…

Darul oamenilor
Oamenii cu inteligenta sociala înteleg cel mai bine lumea daca o privesc prin ochii altora.

Caracteristici
Învata prin intermediul interactiunii cu ceilalti si le place aceasta interactiune. Ajung la întelegeri, negociaza si sunt empatici cu altii. Demonstreaza calitati de lider si participa la activitati politice. Sunt implicati în activitati extracurrilare si le place sa faca parte din echipe.

Cum se manifesta?
Sunt receptivi si reactioneaza la toanele, dispozitiile, intentiile si nevoile celorlalti. Se pot baga pe sub pielea altuia, pentru a vedea lumea prin ochii sai.

Cine sunt ei?
Profesori, directori sociali, administratori, lideri foarte eficienti… Mahatma Gandhi, Napoleon, …

Darul sinelui
Persoanele inteligente din punct de vedere intrapersonal, înteleg cel mai bine lumea din propriul (deci, unicul) lor punct de vedere.

Caracteristici
Sunt extremi de constienti de propriile convingeri, sentimente si motivatii. Le place sa lucreze singuri si stiu foarte bine sa se auto-motiveze. Le place sa stie de ce fac un anumit lucru. Îsi pot evalua foarte corect aptitudinile si punctele slabe si le plac provocarile.

Cum se manifesta?
Îsi cunosc bine sentimentele si le pot deosebi între multele tipuri de stari emotionale interioare. Sunt auto-comprehensivi, introspectivi, contemplativi, independenti, plini de vointa si foarte disciplinati.

Cine sunt ei?
Avocati, teologi, întreprinzatori… Sigmund Freud, Jesse Jackson, Bill Gates…

Darul naturii
Oamenii inteligenti din punctul de vedere al mediului înteleg cel mai bine lumea prin intermediul mediului lor.

Caracteristici
Le place sa lucreze si sa-si petreaca timpul în aer liber. Le place sa grupeze obiectele ierarhic. Cred ca natura, problemele ecologice si animalele sunt importante.

Cum se manifesta?
învata si recunosc usor diferite specii din mediul lor. Au adesea un deget verde . Daca traiesc la oras, îsi pot face un hobby din memorarea si clasificarea obiectelor din jur, cum ar fi modele ale masinilor, ale pantofilor de sport (adidasi) sau în copertele albumelor.

Cine sunt ei?
Naturalisti, fermieri, ecologi… Charles Darwin, Jane Goodall, …

Exista atâtea directii în care pot fi talentati copiii dumneavoastra, de aceea merita sa-i încurajati si sa-i felicitati!
Pentru dezvoltarea intuitiei si IQ, va invitam la Seminariul “Dezvoltarea intuitiei – O VIATA FARA GREELI!” pentru copii de la 6-12 ani. Mai multe detalii le gasiti AICI: http://blog.santasofia.ro/gdv-diagnostic/articole-despre-metoda-gdv-in-engleza/2006-seminarul-dezvoltarea-intuitiei-o-viata-fara-greseli

sursa: www.desprecopii.com

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.