BIODANZA — Dansul Vietii, Dragostei, Luminii…

0

BIODANZA — Dansul Vietii, Dragostei, Luminii…

Buna ziua, Dragii mei!

Astazi as vrea sa va impartasesc niste informatii despre o experienta extraordinara pe care am trait-o duminica impreuna cu oameni minunati si profesorul de Biodanza Camilo Acuna (Chile). Nu stiam despre ce este vorba cand m-am inscris la semianar, m-am bazat pe vocea mea interioara, inima si intuitie. Ce nu cunoaste mintea — stie INIMA! Nu voi povesti ce si cum a fost. Pentru acest lucru ar fi minunat sa veniti la acest eveniment. Vreau doar sa va dau cateva detalii despre aceasta metoda.

“Ce s-ar intampla daca, in loc de a ne construi doar viata, am avea nebunia, sau intelepciunea, de-a o dansa?” Roger Garaudy- filozof francez.

Creat în anii 60’ de către Rolando Toro Araneda, psiholog, antropolog, poet si pictor chilian, BIODANZA, sau „Dansul Vietii”, este un sistem de dezvoltare personală progresiva, un sistem integrativ. Exercitiul (miscarea, gestul) de Biodanza se situează in perspectiva intalnirii (cu sine, cu ceilalti), prin experienta singulara a corpului si a sensibilitatii. Corpul in miscare, in timpul unei  asa-numite “vivencia” de Biodanza (experienta traita cu mare intensitate in momentul prezent), nu se supune niciunei tehnici, niciunui efort si nu urmareste nicio performanta ; el este pur si simplu corpul viu, care da si primeste, care se deschide si se reculege, care respira si exprima emotia. De aceea Biodanza se adreseaza tuturor. Nu trebuie să stii sa dansezi! Nu ai nevoie de aptitudini fizice particulare! Corpul tau stie.

Printre efectele fiziologice, psihologice si biologice, practicind Biodanza, vei resimti: ameliorarea starii de bine, in general, si a sanatatii fizice, in particular; cresterea vitalitatii, a creativitatii, a senzualitatii, a optimismului; manifestarea potentialului genetic, a sensibilitatii si a afectivitatii; bucuria de a fi tu insuti in fiecare clipa.

Studiile stiintifice realizate asupra raspunsurilor neurovegetative ale corpului, in urma unei „vivencia” de Biodanza, au demonstrat ca anumite exercitii au o actiune de reglare a nivelului visceral, activind sistemul simpatic sau cel parasimpatic. Alte exercitii stimuleaza emotii specifice, care produc efecte semnificative asupra perceptiei de sine si asupra modului de comunicare afectiva cu alte persoane.

La scurt timp dupa crearea sa, in Santiago de Chile, Biodanza cunoaste o extindere semnificativă in America Latina si, incepind cu 1970, devine materia unui curs universitar în Departamentul de Estetica a Universitatii Pontificale Catolice din Chile; astazi, Biodanza face parte din programa de studii în colegii si universitati chiline. In Europa a fost introdusa in anii 80’, initial în Italia, apoi in Franta, Belgia, Germania. Acum  este  si randul  Romaniei sa „danseze” si sa celebreze “DANSUL VIETII”.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.