Despre invidie

0

Despre invidie

Asadar, astazi vorbim despre Doamna Invidie:).

Invidia este aceea emotie pe care ne străduim cel mai tare să o ascundem. Invidia este o moneda cu două laturi: te simți meschin şi umil şi pentru că o trăieşti, şi pentru că există motive s-o trăieşti.

Din punct de evedere energetic invidia are aceiasi vibratie ca si orgoliu si gelozia. Cand am inteles asta am zambit, deoarece am inteles de ce in cartile sfinte se spune ca daca exista un singur pacat, atunci si celelalte sunt prezente.

Ce este invidia? Invidia, este o trăire de ciudă față de cineva care are sau face ceva ce şi noi am dori să avem ori să facem. Dar este mult mai mult, această ciudă este însoțită şi de dorința de a face rău. Există multă patimă în invidie, există pizmă. Cum am putea să explicăm o astfel de stare? A vedea ceva frumos şi a dori să distrugi doar pentru că nu poți obține nu e un lucru uşor nici de explicat, nici de înțeles. E, ce facem? Il ascundem!

Idea este că, de foarte multe ori, n-o constientizam sau n-o recunoaştem nici față de noi înşine. Inventam o minciuna că este altceva pentru ca dorim să ne întreținem iluzia că suntem buni, suntem nişte ființe superioare, incapabile de sentimente atât de meschine. Ce ne recomanda specialistii in psihologie si psihoterapie in asemenea situatii?

O varianta – sa devalorizam obiectul invidiei. Se spune, de exemplu, despre femeile frumoase că sunt proaste. Este o afirmație fără niciun temei, devalorizantă. Ne ajută să scăpăm chiar şi de invidie, întrucât ceva lipsit de valoare nu are de ce să fie râvnit.
Insa dupa parerea mea este ceva absolut amuzant, deoarece ramanem tot acolo.

O altă abordare “interesantă”:)) este şi aceea de a încerca să-i faci pe ceilalți să simtă față de tine invidie. Ai impresie că dacă vei avea succes pentru ca lumea să te invidieze, o să se echilibreze undeva o balanță. Insa acesta e un mecanism care intotdeauna eşuează pentru că aduce multă autoînvinuire.

Va spun sincer, cred ca asemenea «specialisti» si pareri cel mai bine sa le evitam ca sa nu ne trezim intr-o situatie mult mai «speciala»:)!!!

Indiferent de apărarea pe care o alegem, invidia, se pare, ne încearcă pe toți. Este un alt motiv pentru care nu putem fi perfecți. Putem, totuşi, să fim conştienți de ceea ce simțim pentru a şti mai bine cine suntem. În timp, dacă incepem sa ne cunoastem, sa cunoastem legile si principiile universale dupa care se dezvolta viata, sa studiem invataturile oamenilor care au atins un nivel de maturitate spirituala, atunci pas cu pas vom reusi sa transformam invidia in Lumina!

În cărţile pentru creştini, invidia este unul dintre cele şapte păcate capitale, fiind adăugată în această listă în anul 590 de către Papa Grigore I cel Mare în urma comprimării „tristeţii, disperării“ cu „acedia, mărirea de sine.”

In Islam, invidia este considerată o impuritate a inimii care poate distruge chiar şi faptele bune ale cuiva. Musulmanii spun, ca fiecare persoană trebuie să fie fericită cu ceea ce are şi să creadă în dreptatea Creatorului.

Hinduşii consideră invidia o emoţie dezastruoasă, întrucât orice face mintea să-şi dezechilibreze echilibru conduce către suferinţă. Pentru a scăpa de această emoţie, este recomandat pur şi simplu să recunoască faptul că acela care este invidiat nu are nimic mai mult decât „fructele“ acţiunilor sale karmice din trecut. Budiştii înţeleg invidia ca pe o stare a minţii în care cineva este preocupat pentru a obţine bunăstarea şi onoarea doar în nume propriu, dar este incapabil de a suporta excelenţa altora.  Hindusii spun ca antidotul pentru invidi est simpatie, capacitatea unei persoane de a se bucura pentru ceilalţi.

Filosoful britanic Bertrand Russell susţinea că invidia este una dintre cele mai puternice cauze ale nefericirii. Şi, mai mult, persoanele stăpânite de această boală a sufletului vor ca ghinionul să-i găsească şi pe ceilalţi. Russell credea însă şi că invidia este o forţă puternică din spatele tendinţelor către democraţie şi că trebuie suportată pentru a realiza un sistem social drept. Despre invidie ca forţă motivaţională, adică un soi de invidie benignă, vorbesc şi psihologii olandezi Marcel Zeelenberg şi Rik Pieters.

Si as vrea sa inchid aceasta postare cu cuvintele din Scriptura:

„Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?” – Matei 16:26

„Si ce ar folosi un om sa castige toata lumea, daca s-ar prapadi sau s-ar pierde pe sine insusi?”– Luca 9:25

Tu ce crezi????

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.