Fapte interesante despre … Ruj

0

Fapte interesante despre … Ruj

Rujul nu este o inventie a lumii moderne. Inca din vechime femeile cautau modalitati in care sa isi coloreze buzele pentru a fi mai atragatoare, mai senzuale. Istoria rujului incepe acum aproximativ 4500 de ani in Babilon. Prin anii 60 i.Hr. documentele istorice ne vorbesc despre Cleopatra ca fiind una dintre primele femei faimoase ale carei buze erau colorate artificial. Egiptencele foloseau o vopsea tip henna facuta din plante pentru asta iar, pentru o perioada, au folosit si un amestec de iod si brom care avea efecte negative asupra sanatatii fiind cunoscut si sub numele de “sarutul mortii”.

În Grecia Antică rujul era folosit de prostituate, fiind interzis celorlalte femei.

În Evul Mediu rujul şi produse cosmetice sunt considerate o manifestare a Satanei şi o sfidare a chipului divin, natural, fiind astfel interzise.

În Renaştere rujul transformă forma buzelor. Conform preceptolor gura trebuia să fie mică şi cu buze de grosime medie, iar la deschiderea ei să nu se zărească mai mult de sase dinţi.

Rujul Elisabetei I a Angliei a fost conceput dintr-un amestec de roşu-carmin, coşenilă, gumă arabiă, albuş şi lapte de smochin.

În 1770 Parlamentul britanic a aprobat o lege prin care s-a stabilit că femeile găsite vinovate de a fi sedus un bărbat prin intermediul folosirii produselor cosmetice, convingându-l să le ia de soţii, trebuiau să fie judecate pentru vrăjitorie!

În Baroc rujul este din nou folosit la curte, alături de perucile mari, înalte. Mai mult, rujul este folosit acum în exces pe buze.

La sfârşitul secolului al XIX-lea New York Board of Health ia în considerare excluderea de pe piaţă a rujului pentru pericolul pe care îl constituiau ingridiente ca: plumb, mercur, arsenic sau cinabru.

În 1915 apare primul ruj în etui metalic, ceea ce transformă produsul într-unul de larg consum.

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.