Cum sa imblanzesti ego-ul altei persoane

0

Daca ai printre persoanele din jurul tau cel putin un om cu care ti-e greu sa comunici, Erica Guilane-Nachez propune o reteta simpla cu care sa reusesti sa-i imblanzesti ego-ul.

 1. Priveste acea persoana in timp ce comunici cu ea. Fa-o sa simta ca este importanta pentru tine, ca ii acorzi toata atentia ta. Lasa pe alta data privitul pe pereti!

2. Ascult-o cu atentie… si nu doar atat, confirma-i ca ai si auzit, repetand la inceputul propozitiilor cu care ii raspunzi cateva din cuvintele pe care le-a spus. Aceasta metoda poarta numele de pacing verbal.

3. Nu-o critica in public. Daca ai de facut o observatie pastreaz-o pentru cand sunteti singuri, si fa-o cat mai diplomat cu putinta.

Primul pas: arata-i ca nu critici persoana in sine (despre care stii cate calitati are – si enumera cateva), ci un anume comportament.

Al doilea pas: ai grija sa fie o critica de tip constructiv, spune-i cat mai clar in ce fel te astepti sa-si imbunatateasca comportamentul, nu te astepta ca cealalta persoana sa ghiceasca ceea ce este in mintea ta.

Pasul al treilea: incheie discutia cu o o faza prietenoasa in care sa-ti exprimi increderea in calitatile specifice pe care acea persoana si le va folosi ca sa reuseasca (si enumera cateva din aceste calitati).

 4. Cere-i sfaturi si pareri. Pe de o parte, asta ii arata ca ai incredere in judecata ei. Pe de alta parte, chiar te-ar putea ajuta sa descoperiti un punct de vedere nou, complet diferit de al tau, si astfel ti-ar mari numarul de optiuni din care poti alege.

 5. Cere-i scuze atunci cand gresesti. Aceasta ajuta nu doar ego-ul celeilalte persoane, ci si pe cel propriu: doar oamenii puternici sunt in stare sa-si recunasca greselie si sa incerce sa le indrepte. Cerandu-ti scuze iti reconfirmi ca nu esti un om slab.

 6. Multumeste-i persoanei cu care comunici atunci cand este cazul. Probabil si tu ai fost de multe ori pus in situatia de a ajuta pe cineva care a uitat sa-ti multumeasca, si nu a fost un sentiment prea placut, nu este asa? Este o metoda foarte puternica de a imblanzi un ego.

Daca vei incerca aceasta reteta astept sa-mi spui cum a decurs procesul. Uneori poate fi chiar amuzant cand vei sesiza schimbarile de comportament ale celorlati, vei vedea! Mult succes!

de Corina Marin

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.