Arhetipurile feminine sacre

0

Arhetipurile feminine sacre

Orice persoana in acest este speciala in acest univers si ocupa un rol special. Cu toate acestea, fiecare persoana in parte este supusa unui model universal de comportament cunoscut sub denumirea de arhetip. Esenta feminina contine mai multe tipuri de energii arhetipale care ghideaza constiinta, intelectul, etc. Fiecare fiinta de sex feminin are o legatura aparte cu arhetipurile initiale. Aceste arhetipuri imprima anumite trasaturi in personalitatea femeii si influenteaza evolutia.

Iti propun sa cunoastem care sunt principalele arhetipuri feminine si care sunt caracteristicele acestora:

Arhetipul Amazoanei

Picture1In aspectul ei luminos, femeia cu arhetipul Amazoanei este independenta, stapana pe sine, aventuroasa si orientata spre realizare. Ii place sa aiba succes si paseste in lume cu mare incredere in moduri si domenii traditional masculine. E important pentru ea sa reuseasca in orice isi propune, in special in vocatia ei in lume, si poate sa aleaga o viata publica. Deseori, munca ei este mai importanta decat relatiile si tinde sa fie mult mai impersonala comparativ cu arhetipul Mamei sau al Amantei.

Amazoana merge dincolo de puterile ei cunoscute, intra in teritorii neexplorate, se pregateste foarte bine pentru misiunile ei si este increzatoare ca va obtine calitatile si cunoasterea de care are nevoie pentru a avea succes.

Aduce bani in casa, isi plateste taxele si facturile la timp. Este mandra de calitatile ei de a negocia cu lumea exterioara si nu are nici o problema sa solicite o marire de salariu sau sa completeze o reclamatie. Nu este lipsita de teama. Vrea doar sa isi infrunte frica si sa mearga mai departe. Femeile care au dominant arhetipul Amantei sau cel al femeii Preotesei au nevoie cu adevarat de ajutorul Amazoanei pentru a-si duce darurile in lume. Daca nu pot avea acces la energia interioara a Amazoanei, ele se pot imprieteni cu o femeie Amazoana pentru a le ajuta.

Amazoana noastra interioara este cea mai buna protectoare si aparatoare a copilului din noi. Ea este esentiala pentru crearea si mentinerea sigurantei necesare pentru ca fiinta noastra interioara vulnerabila sa se poata manifesta. Ea stie ca orice umbra ar fi in noi, oricat de intunecata sau plina de manie ar fi, acopera un copil ranit, o parte din noi insine mult timp disociata.
Deseori, cea mai mare provocare a Amazoanei este sa ne spunem noua insine adevarul despre ceea ce se intampla sau s-a intamplat, si sa invatam sa recunoastem semnalele corpului nostru, sa nu ne abandonam pe noi insine.

In aspectul netrezit, Amazoana poate aparea agresiva, invaziva, defensiva si lipsita de respect fata de ceilalti si limitele lor. In spatele acestui comportament se afla frica, iar ea se poate simti rusinata pentru vulnerabilitatea ei.

Amazoana poate fi un paradox: este devotata pentru sustinerea femeilor si a principiului feminin, crede in ceva feminin si in implinirea propriilor scopuri feminine, in timp ce manifestarea ei in lume e mai mult masculina decat feminina. La un nivel foarte profund, ea se poate simti separata de propria ei feminitate, sau poate sa nu aiba nici o idee despre ce ar insemna aceasta. In negarea ei constienta a masculinului, ea devine masculinul. Feministele radicale din miscarea timpurie de eliberare a femeilor sunt un astfel de exemplu.

O femeie poate micsora dominatia energiilor masculine devenind constienta de ea si de legatura ei cu celelalte arhetipuri feminine.

Arhetipul Preoteasa Sacrului

preoteasaArhetipul Preotesei din noi ne trimite in cautarea cunoasterii de orice fel: spirituala, metafizica, gnostica, mistica, psihologica, intelectuala, stiintifica, genealogica si tehnica. Paradoxal, Femeia Preoteasa vrea si cauta sa stie, si totusi, prin initierile Vietii, se indragosteste de Ceea-ce-nu-poate-fi-cunoscut.

Femeia cu acest tip de energie puternica este foarte intuitiva. Ei ii place sa invete si sa inteleaga cum functioneaza lucrurile. Ea poate actiona in domeniile vindecarii, samanismului, misticismului, cercetarii, sa realizeze ritualuri, sa scrie cantece, este poeta, preoteasa sau detectiv. Isi poate folosi inzestrarile mistice in afaceri sau in lumea tehnologiei.

Femeia cu arhetipul Preoteasa Sacrului serveste adevarul si ii asista pe ceilalti sa isi gaseasca intelesul experientelor lor de viata, in special a celor dificile. Ea creeaza spatiul sacru pentru drumul acestora si poate oferi liniste, vindecare, poezie, dans, etc. Ea poate fi provocatoare si inspiratoare, dar cand nu e constienta, poate aduce haos. Totul depinde de gradul ei de constienta si de orientarea devotiunii sale.

O femeie puternica cu arhetipul Preoteasa poate fi ca un burete psihic, absorbind sentimentele si ideile subconstiente ale celor din jurul ei. Ea trebuie sa invete sa faca diferenta intre ce este al ei si ce apartine celorlalti, intre ce este personal si ce este impersonal.

Cu totii avem puncte slabe si vulnerabilitati si, ca femeia Preoteasa, suntem deschise emotional, psihic si energetic catre toate felurile de energii si dimensiuni. De aceea este bine sa avem un puternic si bun simt al sinelui, limite clare, o practica spirituala continua, o comunitate si persoane mai in varsta langa noi.

Cand energia noastra Mistica este activa, suntem deschise sa primim viziuni, ghidare, informatii in nenumarate forme din multe dimensiuni, inclusiv vise, viziuni, etc.

Cand darurile sau vocatia este negata sau refuzata, ca in orice situatie in care un aspect din noi refuza sa se exprime, incepe o calatorie foarte dureroasa. Energia Mistica este puternica si are nevoie sa circule, sa fie integrata in noi si in viata noastra intr-un anume mod. Nu trebuie neaparat sa stim cum anume, sau ce sa facem, suntem mereu ghidate daca dorim. Ghizi si invatatori apar la momentul potrivit.
Energiile Mistice deseori infloresc deplin pe masura ce intram si trecem prin a doua intoarcere a lui Saturn in viata noastra, in jurul varstei de 50 de ani sau mai tarziu. Pentru unele femei, aceasta deschidere poate aparea la menopauza, adica mai devreme decat la alte femei.

Arhetipul feminin Preoteasa Sacrului se manifesta prin vocea profunda si linistita a ghidarii si a intelepciunii interioare. Aceasta voce Mistica poate aparea sub forma cuvintelor, imaginilor, experientelor corporale, sentimentelor sau ca o intuitie ca stim, fara sa stim cum stim. Este un Mister.

Arhetipul Amantei

arhitipurileAmanta arhetipala este Marea Preoteasa a Erosului, principiul feminin al relatiilor. Ea cauta relatiile, uniunea si comuniunea cu oamenii, animalele, cu natura, cu Misterul, cu Iubitul Divin. Relatiile arhetipului Amantei cu ceilalti si cu lumea sunt personale, comparativ cu relatiile femeii cu arhetipul Preoteasa Sacrului sau ale Amazoanei.

Aspectul pur, neconditionat, luminos al Amantei din noi este ca o fetita de trei ani jucausa, lipsita de inhibitii, netraumatizata, totul fiind insotit de forta pasiunii. Ea nu se rusineaza, are sentimente spontane, simte ca nu are de ce sa ascunda nimic de ea insasi. E libera sa fie cine este, fara cenzura interioara. E deschisa fata de nevoia ei de contact si afectiune, fata de manifestarea emotiilor sale pure, si se dezvolta prin contact fizic si miscare. Ea are un contact foarte bun cu corpul ei si il iubeste, ii place sa se miste in dans sau in yoga, se hraneste si se impodobeste cu haine frumoase, bijuterii si machiaj.

E curioasa despre orice si vrea sa atinga, sa miroasa, sa simta, sa guste si sa asculte lumea. E in mod natural senzuala si sexuala, se bucura de placerile de orice fel, inclusiv de propria ei placere sexuala. Experienta directa este domeniul ei, este deschisa catre orice si isi urmeaza dorintele si simturile, ceea ce ii poate aduce uneori probleme daca nu e atenta. Erosul unei femei, pasiunea si entuziasmul ei, pot fi directionate spre orice: spre partenerul ei, copii, un loc special in natura, un proiect de arta, dans, sau orice ii aduce bucurie in inima.

Cand energia Amantei este puternica si stabila intr-o femeie, ea se simte fericita si lipsita de inhibitii, si ii place sa se vada nuda. Cand energia Amantei este netrezita, acea femeie vrea sa isi ascunda corpul, se simte rusinata sau dezgustata de imperfectiunile si de modul in care arata corpul ei. Dar adevarata natura arhetipala nu poate fi suprimata o vesnicie. Va gasi o cale sa iasa la lumina, mai devreme sau mai tarziu, si sub o forma nu intotdeauna placuta daca a fost suprimata sau reprimata mult timp, chiar o viata intreaga. Insa energia reprimata a arhetipului Amantei se poate exprima si prin activitati rafinate cum ar fi pictura, cantatul la pian, dansul, scrisul sau decorarea casei. Energia naturala si spontana a Amantei vrea sa fie libera sa se exprime cu bucurie. Cand este distorsionata in vreun fel, aceasta spontaneitate naturala devine frivolitate.

Femeile cu arhetipul Amantei au nevoie sa stie unde se trage linia pentru ele, indiferent daca este vorba de somn, alimentatie, sex, exercitiu fizic, extaz, barbati, timp, energie, bani si orice altceva spre care se indreapta. Este esential sa invatam sa ne ascultam corpul, sa respectam ceea ce el ne spune, pentru ca el nu minte.

Femeia cu acest arhetip poate fi atrasa de afaceri sau consiliere in domeniul frumusetii, ca artista, muziciana, cantareata, scenarista, actrita, creatoare de moda, arhitect, decorator de interioare, bucatareasa, inginer peisagist, estetician sau coafeza.

Energia Amantei care a fost vie si vibranda intr-o fata sau o femeie poate sa intre in umbra dupa un viol, o relatie abuziva sau pierderea tragica a unei persoane dragi sau a unui animal. Dupa o asemenea pierdere sau trauma, vechiul nostru mod de a fi nu ne mai este confortabil. Trebuie sa ne pazim impotriva inchiderii inimii. Durerea este un invatator puternic, la fel si initierea care este o parte centrala a experientei Amantei ca femeie. Durerea poate bloca forta vietii si bucuria existentei unei femei daca nu este traita deplin. Fara un sprijin adecvat, o femeie care jeleste poate ramane blocata in mahnire si sa piarda legatura cu viata ei.

O femeie cu arhetipul Amantei dominant poate avea relatii diferite cu barbatii. Ea trebuie sa se pazeasca sa trateze barbatii ca obiecte ale placerii sau pentru implinire emotionala. Ea trebuie sa invete sa isi realizeze propria munca interioara pentru a fi capabila sa aiba o relatie profunda cu un barbat profund. Este vital ca o femeie cu arhetipul Amantei sa nu se identifice cu puternica energie feminina sexuala si sa nu foloseasca aceasta putere pentru a manipula sau seduce barbatii. Aceasta este o umbra si are mereu un pret de platit.

Arhetipul Amantei este un vas pentru Divina Shakti, si, daca femeia este constienta, ea poate sa ajute barbatul sa intre intr-o relatie corecta si sa integreze propria sa latura feminina si Divinul feminin, doar fiind ea insasi.

Arhetipul Mamei (Regina)

Picture2Arhetipul Mamei este matricea capacitatii naturale si puterii intrinseci a femeii de a concepe, naste, sustine si reinnoi viata – indiferent daca este vorba de un copil, un proiect, o gradina sau o idee, dar si de a aduce disolutia atunci cand este necesar. Acest arhetip cuprinde modelul aparitiei noastre din domeniul lipsit de forma in domeniul formei, si apoi inapoi in domeniul lipsit de forma. Toate femeile manifesta acest arhetip intr-un fel sau altul, indiferent daca au conceput si nascut vreodata un copil.

Arhetipul Marii Mame este reprezentat de ciclul anotimpurilor si al lunii, ca si de ciclurile vietii unei femei, de la conceptie, nastere, sustinere, moarte, descompunere si renastere. Ea este incarnarea misterului Vietii. Mama guverneaza misterele sangelui din viata femeilor: menstruatia, sarcina si menopauza.

Ritmul interior al Mamei este in armonie cu timpul fara timp, sau altfel spus cu timpul feminin, care se bazeaza pe ritmurile naturale in loc de ceas sau minte. Acest arhetip actioneaza in toate femeile, intr-un fel sau altul, si interactioneaza cu toate celelalte arhetipuri, masculine si feminine, pe un nivel foarte personal.

Aspectul luminos al Mamei din noi, indiferent de forma ei, aduce iubire si vindecare copilului interior ranit, indiferent de experienta noastra personala cu mama noastra.

O femeie cu arhetipul Mamei dominant poate simti ca traieste doar pentru ceilalti, avand grija de ei. Acesta e locul in care Mama isi gaseste implinirea si fara care se simte golita. O femeie cu arhetipul Cand arhetipul Mamei nu este trezit, o femeie poate sa nu stie cum sau nu e in stare sa aiba grija de propriile ei nevoi fizice, sa formeze legaturi cu ceilalti sau sa hraneasca un copil. Ea se poate simti incompetenta sau poate fi narcisista si sa ii nege propriului copil individualitatea si experientele proprii.

Aspectul netrezit al Mamei poate face ca o femeie sa fie absenta fizic sau/si emotional de langa copilul ei, sa ii controleze viata, sa ii ceara foarte mult, sa se agate de el, sa fie devoratoare sau sa ii induca sentimente de vinovatie. E posibil ca ea sa nu stie cum sa aiba grija de copiii ei la nivel fundamental fizic sau emotional, poate si datorita lipsei unei ingrijiri bune din partea propriei sale mame.

Una din cele mai importante misiuni pe care le avem ca Mame este sa permitem copiilor si creatiilor noastre sa fie ceea ce sunt, ceea ce poate sa nu fie perfect sau frumos intr-un sens conventional, sau sa implineasca neaparat imaginile, ideile si visele noastre. Cea mai mare provocare pentru o femeie cu arhetipul Mamei dominant este aiba un contact autentic cu ea insasi si cu copiii ei. Poate sa fie foarte dificil si solicita un curaj imens din partea ei sa acorde libertate si sa permita copiilor ei sa treaca prin ceea ce copiii au nevoie sa treaca, mai ales cand este dureros si/sau nu se potriveste cu ideea sau imaginile ei despre ceea ce ar trebui sa se intample.

Trezirea energiei Mamei reprezinta de asemenea o oportunitate pentru femeile care au fost abandonate, adoptate, au dat un copil spre adoptie, au pierdut un copil prin moarte, boli mentale sau dependenta, pentru a jeli, a se vindeca si a se deschide spre noi moduri de a trai cu aceste pierderi. Femeile care au pierdut o sarcina, au nascut copii morti sau au facut avorturi se pot vindeca, transforma si pot invata mult prin trezirea energiei Mamei.

Femeia in care predomina arhetipul Mamei poate sa fie separata de energia erotica a arhetipului Amantei. Fata de barbati si casatorie, o femeie trebuie sa fie foarte constienta de modul in care relationeaza cu sotul ei. Daca o femeie se raporteaza mereu la sotul ei prin arhetipul Mamei, tratandu-l ca pe un copil in loc de barbat adult, ea va avea alaturi de ea un copil in loc de un barbat. Observatie: daca tu crezi ca stii ce e mai bine pentru barbatul cu care esti intr-o relatie, daca stii ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca, analizeaza ce se intampla cu tine. Aceasta este o amenintare pentru intimitate.

Prin trezirea energiei arhetipale a Mamei, invatam sa avem un contact autentic cu noi insine, sa permitem inceputurile si sfarsiturile diferitelor cicluri din viata noastra, sa ne eliberam creatiile si pe copiii nostri si invatam sa ne odihnim in constienta a ceea ce este, asa cum este.

Sursa: www.armoniefeminina.com

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.