Osho despre femei… si iubire neconditionata

2

Osho despre femei… si iubire neconditionata

Buna seara Dragii mei, v-am prigatit un mic material din cartea lui Osho “Despre femei.”

Eu as spune ca este PENTRU femei SI barbati! SI DESPRE IUBIRE NECONDITIONATA)

A plecat anul 2014 cu multe schimbari si multe dispartiri… Si nu numai in cupluri, ci si in afaceri, parteneriate de diferite feluri, etc. M-am gandit ca aceste secvente din cartea lui Osho macar un pic sa ne ajuta sa reamintim cate ceva despre esenta vietii noastre…despre Iubire.

“Prima lectie a iubirii inseamna a nu solicita iubire, ci in a o darui.

Fiti dvs cel care o daruieste. De regula, oamenii fac exact invers. Chiar si atunci cand daruiesc, o fac numai cu speranta ca iubirea lor va fi returnata. Ei nu daruiesc de buna voie, ci doar conditionat. Ei daruiesc, dar privesc cu coada ochilor sa vada daca primesc ceva inapoi. Este suficient sa turnati, sa va revarsati, iar iubirea va veni.

Si chiar daca nu vine, nu este nevoie sa va ingrijorati, caci adevaratul indragostit stie ca a iubi inseamna a fi fericit. Daca iubirea vine inapoi, foarte bine. Atunci fericirea va fi cu atat mai mare. Dar chiar daca nu se intoarce inapoi, actul iubirii v-a facut fericiti, exctatici; atunci de ce sa mai fiti ingrijorati in legatura cu intoarcerea ei?

Iubirea contine in ea insasi o fericire intriseca. Orice indragostit stie acest lucru. Nu este necesar sa asteptati rezultatele iubirii. Ajunge daca incepeti sa iubiti. Nu ratati nicio ocazie de a iubi. Puteti iubi chiar si atunci cand mergeti pe strada. Tineti pe cineva de mana, un prieten sau un strain. Nu asteptati sa va oferiti iubirea numai atunci cand apare cel potrivit, caci atunci nu va aparea nimeni niciodata. Iubiti continuu.

Oamenii cred ca stiu ce este iubirea, dar sunt departe de ea. Iar lipsa lor de intelegere asupra iubirii da nastere geloziei. Prin “iubire” oamenii inteleg de regula un fel de monopol, o forma de posesivitate, fara sa inteleaga o realitate simpla a vietii: din clipa in care posezi pe cineva l-ai omorat.

Viata nu poate fi posedata. Nimeni nu o poate tine in pumnul sau. Daca doriti sa aveti parte de ea, trebuie sa tineti palmele deschise. Gelozia si iubirea au devenit aproape unul si acelasi lucru, desi ele reprezinta doi poli opusi. O minte care poate fi geloasa nu poate iubi si viceversa: o minte plina de iubire nu poate fi geloasa.

Cand iubesti o persoana nu ii incalci niciodata teritoriul intim.

Nu incerci sa te transformi intr-un detectiv , scormonind in intimitatea sa. Priviti-i pe asa zisii indragostiti de astazi – soti si sotii, iubiti si iubite. Tot timpul, ei nu incearca altceva decat sa incalece, sa intre in lumea privata a celuilalt. Daca celalalt are parte de intimitate , independenta, individualitate, ei se tem. Ea ar trebui sa ramana un flux continuu, sa nu fie intrerupta.

Nu poti fi iubit decat de un om liber, caruia ii respecti unicitatea, individualitatea, libertatea.

Actualul moment de iubire se naste din acest respect reciproc. Nu-l distrugeti incercand sa-l posedati pe celalalt, sa-l mentineti captiv, sa creati o inchisoare legala, o casnicie. Lasati-l sa fie liber si ramaneti liberi la randul vostru. Nu lasati nici voi pe altcineva sa va posede.

Fiti bogati pe toate planurile dar mai ales fiti deschisi si disponibili. Si oricare ar fi persoana care va sta alaturi, lasati-o sa inteleaga cu claritate ca “intre noi exista libertate, nu un contract de casatorie. Ne-am intalnit liberi si vom ramane liberi, fara promisiuni de viitor, caci cine stie ce va aduce viitorul? Ei nu-si datoreaza nimic unii altora.»

Noi ne nastem singuri, traim singuri si murim singuri.

Solitudinea este natura noastra, dar noi nu suntem constienti de acest lucru. Nefiind constienti, noi ramanem straini de propria noastra natura si in loc sa vedem intreaga frumusete si beatitudine a solitudinii noastre, intreaga ei tacere si pace, usurinta cu carea ea se impaca cu existenta, noi o confundam cu singuratatea. Singuratatea este o solitudine inteleasa gresit. In cazul in care confundati solitudinea cu singuratatea, intregul context se schimba. Solitudinea are o frumusete si o maretie a ei, este ceva pozitiv. Singuratatea este sarmana, negativa, trista, intunecata.

Toata lumea fuge de singuratate. Aceasta este ca o rana: doare. Singurul mod de a scapa de ea este sa te amesteci in multime, sa devii parte integranta din societate, sa ai prieteni, sa-ti faci o familie, sa ai un sot sau o sotie, sa faci copii. Atunci cand te amesteci in multime, principalul efort consta in uitarea singuratatii. Nimeni nu a reusit insa vreodata sa uite de singuratate. Puteti incerca sa ignorati ceea ce este natural, dar nu puteti uita.

Din pacate, orice relatie nascuta din teama, din cauza iadului interior, din cauza fricii de singuratate, nu poate aduce implinirea. Insasi radacina ei este otravita. Gandeste-te putin, relatia ta de cuplu de acum din ce s-a nascut?”

LUMINA SI PACE!

Share.

About Author

2 комментария

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.