Misterul vitaminei C

0

Vitamina C este cel mai cunoscut şi popular supliment alimentar. Nici plantele şi nici animalele nu pot trăi fără vitamina C. Însă, ceea ce nu ştie majoritatea oamenilor este faptul că această vitamină crucială deţine o parte misterioasă.

În timp ce vasta majoritate a speciilor animale îşi produc intern propria lor vitamină C, câteva specii, incluzând oamenii, şi-au pierdut această capacitate. În mod surprinzător, unele specii de peşti şi păsări – şi câteva mamifere incluzând porcii de Guinea şi maimuţele mari înrudite cu oamenii – nu îşi pot autosintetiza această vitamină critică.

În 1957, biochimistul Albert Lehninger a studiat biosinteza vitaminei C la animale şi a realizat că, spre deosebire de multe specii, precum pisicile şi câinii, care au capacitatea de a-şi biosintetiza propria cantitate de vitamina C necesară, oamenii nu sunt capabili să o facă.

El a descoperit că celulele umane nu pot realiza ultimul pas crucial al biosintezei vitaminei C – acela de transforma L-gluconolactona în acid ascorbic – proces catalizat de către enzima gluconolactona oxidaza.

Pentru a aprecia mai bine motivul pentru care pierderea biosintezei vitaminei C este atât de curioasă, trebuie să înţelegem beneficiile ei. Scorbutul este o boală fatală care apare în rândul vertebratelor ce sunt incapabile să sintetizeze vitamina C atunci când dieta lor nu include fructe şi legume proaspete, care sunt surse bogate de vitamină.

Istoric, această boală a ucis mulţi marinari care nu au avut la dispoziţie astfel de alimente perisabile în timpul călătoriilor lor pe mare. Scorbutul necesită o perioadă de timp pentru a se dezvolta la oamenii cu o dietă fără vitamina C; când apare poate prezenta o gamă diversă de simptome.

Varietatea de simptome ale scorbutului, pe lângă cele generate de colagen, au loc deoarece vitamina C este de asemenea un factor pentru multiple enzime implicate în biosinteză, incluzând sinteza dopaminei, un neurotransmiţător important şi sinteza carnitinei, care ajută ca mitocondria să ţină pasul cu cererea pentru producţia de energie.

Totuşi, după ce a fost descoperită, vitamina C a devenit destul de populară în secolul 20, nu pentru rolul ei în prevenirea scorbutului, ci pentru puternica sa funcţie „antioxidantă”. Vitamina C a fost descoperită ca fiind un puternic antioxidant. Corpul uman depozitează cea mai mare parte din acest element critic în celulele albe din sânge, ceea ce ajută sistemul imunitar în lupta împotriva patogenilor.

De ce au pierdut oamenii această abilitate foarte valoroasă?
Există un număr de teorii care încearcă să explice această situaţie bizară, dar savanţii încă nu au ajuns la un consens. Totuşi, clar este că majoritatea animalelor au niveluri de vitamina C mult mai ridicate în corp decât avem noi.

Din moment ce este evident că această vitamină este necesară pentru supravieţuirea noastră este înţelept să consumăm fructe şi legume proaspete. De asemenea, suplimentele zilnice sunt o idee bună din moment ce corpurile noastre se află sub un stres oxidativ constant în civilizaţia modernă.

Andrei Popescu

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.