Dislexia, sau cum putem ajuta un copil cu dislexie?

2

Dislexia, sau cum putem ajuta un copil cu dislexie?

587_4 Dislexia este o problema intalnita la unii copii legata de invatarea cititului si a scrisului. Cuvintele pot parea distorsionate. Acest lucru impiedica copilul sa citeasa si sa isi aduca aminte ce a citit.

Deci ce se intampla inauntrul creierului acestei persoane? Acest lucru nu inseamna ca acea persoana are un coeficient de inteligenta mai scazut. De fapt, oameni foarte inteligenti sufera de dislexie. Cat de inteligenti? Unii oameni spun ca Albert Einstein a fost dislexic.

Totusi, problema este la nivelul creierului. Uneori mesajul transmis de creier este confuz sau incurcat. Un copil dislexic poate fi frustrat si ii poate fi greu sa-si faca temele pentru scoala. Dar vestea buna este ca dislexia nu trebuie sa-l demoralizeze pe copil.

Cum e sa fii dislexic?

Un copil dislexic la inceput se poate descurca foarte bine la scoala, dar treptat scoala poate deveni o adevarata lupta, mai ales atunci cand cititul reprezinta o parte importanta din teme. Un profesor poate spune ca copilul este inteligent, dar inca nu a putut invata sa citeasca. Daca un profesor sau un parinte observa acest lucru, cel mai bine este sa mearga la un specialist care poate testa copilul ce pare sa aiba o incapacitate de a invata.

Specialistul in incapacitatile de invatare cunoaste problemele de invatare a copiilor si stie si cum sa le trateze, cum sa ajute acesti copii sa gaseasca modalitati de invatare. La o prima vizita la specialist, copilul va da niste teste. Dar ideea nu este sa obtina note bune, ci sa fie descoperita problema. Descoperirea unei incapacitati de invatare este primul pas in primirea unui ajutor prin care copilul sa poata invata mai usor.

Cum invatam sa citim?

Majoritatea copiilor invata sa citeasca invatand cum arata si cum suna fiecare litera din alfabet. Apoi incep sa-si dea seama cum suna literele cand sunt asezate impreuna pentru a forma cuvinte. Cititul se aseamana cu mersul pe bicicleta pentru ca trebuie sa faci o gramada de lucruri in acelasi timp. Este greu la inceput, dar din momentul in care stii cum se face, devine un lucru usor si natural.

In timpul cititului ochii si creierul trebuie sa faca urmatorii pasi:
1. sa se concentreze asupra caracterelor tiparite (litere si cuvinte)
2. sa controleze miscarea ochilor pe pagina
3. sa recunoasca cum suna literele
4. sa inteleaga cuvintele si gramatica (cum sunt alcatuite cuvintele)
5. sa construieasca imagini si idei
6. sa compare ideile noi cu ceea ce deja se stie
7. sa stocheze ideile in memorie.

Probabil deja stiti ca anumite psrti ale creierului realizeaza anumite lucruri. Pentru citit sunt raspunzatori centrii vederii, limbajului si memoriei. Avem nevoie de asemenea de o retea de celule nervoase care sa faca legatura intre acesti centri. Daca un copil are o problema la unul din acesti centri – sau daca sunt afectate legaturile dintre ei – cititul poate fi dificil.

Exista metode noi de ajutor pentru un copil dislexic?

Da. Va invitam sa participati la Seminarul nostru «Dezvoltarea intuitiei — O VIATA FARA GRESELI!» (PENTRU COPII DE 6-12 ANI!). Experienta arata ca datorita acestei Metode de vedere intuitiva copii dislexici incep sa citeasca si sa scrie mult mai bine. Detalii despre seminar le gasiti AICI.

Cum se simt copiii dislexici?

 Copii cu dislexie pot fi frustrati cateodata si s-ar putea sa nu le convina ca nu pot citi la fel de bine ca si prietenii lor. Dar pot primi ajutor pentru a-si imbunatati capacitatea de citire si pot ajunge sa faca lucruri deosebite in viata.

Detalii pentru contact:

Tel: 0725873459 Svetlana Lungu

Tel: 0733311205, Andrei Lungu

Email: sveta.lungu@yahoo.com

Skype: santasofia.santasofia

Share.

About Author

2 комментария

  1. Pingback: Foarte interesant articolul!

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.