Anul 2015 — Anul Internațional al Luminii!

0

Anul 2015 — Anul Internațional al Luminii!

Fiber Optics, Connecting the WorldIn perioada 19-20 ianuarie 2015 la Paris, la sediul UNESCO a trecut Ceremonia de deschidere a Anului Internațional al Luminii!

Obiectivul principal al Anului, condus de UNESCO, este de a crește gradul de conștientizare la nivel mondial a felului in care tehnologii bazate pe lumina pot oferi soluții la provocările globale ale dezvoltării durabile.

Peste o mie de participanți au participat la acest eveniment de 2 zile, adunand oamenii cu putere de decizie, reprezentanți ai industriei si oameni de stiinta. Programul a inclus cursuri a cinci laureați ai Premiului Nobel: Ahmed Zewail («Lumina și viața»); Steven Chu («Energia și Schimbările Climei: Provocări și Oportunități»); William Phillips («Einstein, Timpul și Lumina»); Serge Haroche («Lumină și Quantum») și Jores Ivanovici Alfiorov («Conversia si Generarea Eficienta a Luminei «).

Lansarea Anului internațional de Lumina a fost punctat de sesiuni tematice pe diverse subiecte, cum ar fi rolul tehnologiilor optice în dezvoltare, viitorul tehnologiilor pe baza de lumina și soluțiile practice care le pot oferi.

Un alt aspect important a fost inaugurarea a «1001 de Invenții și Lumea de Ibn Al-Haytham» — campanie, lansata de UNESCO în parteneriat cu patrimoniului de știință și cultural al organizatiei 1001 de Invenții. Ibn Al-Haytham, un savant al secolul al 10 din Basra (Irak), este considerat a fi părintele opticii moderne și a metodei experimentale științifice de astăzi. Anul coincide cu aniversarea a 1000 de ani ale muncii sale, Kitab al-Manazir (Cartea Opticii). O serie de exponate interactive, ateliere și spectacole live care ilustrează lumea acestui fizician remarcabil, filozof și matematician au fost organizate în cadrul campaniei 1001 de invenții.

Mai multe evenimente colaterale au fost incluse în program, în special recitalul violonistului american Joshua Bell și instalatia de lumină al artistului finlandez Kari Kola. Dimensiunile culturale ale luminii au fost, de asemenea, prezentate într-un spectacol de catre Maori fondatorul mitului Te Ao Marama — Din Intuneric catre Lumea de Lumina, exponate, și proiecții de lumină.

Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor pe bază de lumină a fost inițiativa unui consorțiu de organisme științifice, împreună cu Programul Internațional de Stiinte de baza UNESCO. Consorțiul reunește mai multe părți interesate, inclusiv societăți științifice și sindicate, institutii de invatamant, platforme tehnologice, organizații non-profit și parteneri din sectorul privat.

Studiul luminii a avut un impact asupra tuturor domeniilor științei, tehnologiei și ingineriei. De la primele încercări de a înțelege mișcările stelelor și planetelor la studiul rolului luminii în fotosinteză, eforturile de a înțelege natura și caracteristicile luminii au revoluționat majoritatea disciplinelor științifice. Tehnologiile pe baza de lumina au multe aplicații în diverse domenii, precum medicina, comunicatiile sau energie.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat 2015 ca fiind Anul Internațional al Luminii și a Tehnologiilor pe bază de lumină în timpul sesiunii 68, în decembrie 2013.

© Centrul de Cercetare Optoelectronică, Southampton, Marea Britanie. Optică de fibre; conectarea lumii cu lumina.

http://www.light2015.org/Home.html

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.