Namaste – salutul prin care ne raportam la Unitatea Divina

0

 Namaste!

Ce reprezinta acest Namaste?! Vreti sa vorbim? 🙂

Semnificatia salutului, în general, în orice tradiție, este transfigurarea ființei sau a aspectului salutat și raportarea interioară la Adevărul dincolo de aparențe în legatura cu ființa sau aspectul salutat.

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, nu persoana sau aspectul salutat au nevoie de salutul nostru ci noi avem nevoie de aceasta, un salut bine realizat fiind poarta către o stare profunda inefabilă, adică indescriptibilă în cuvinte.
Namaste este o formula de salut derivata din limba sanskrita si reprezinta combinatia a doua cuvinte: “namah” si “te”. Namah inseamna inchinare, adorare sau slavire, iar te, inseamna tie , adica: Ma inchin tie, în aspectul tău esential și de natură divină, infinit și nesupus schimbării!

Salutul poate fi adresat unei zeități, persoane, unui obiect, unei statui, unui spațiu – incapere, clădire, zonă delimitată ori chiar un peisaj ori un munte și altele asemenea.

Efecte și beneficii.
Salutul „Namaste” trezește sufletul, amplifică starea de umilință, reduce identificarea cu ego-ul și îl transcende, dezvoltă o putere de abandonare conștientă și de recunoștință în fața ordinii Universale, amplifică meritul si evoluția spirituală.
.Atunci când practicăm salutul „Namaste” către o zeitate ori un aspect particular al Conștiinței Divine vom recepta vibratii subtile înalte și o Grație ce se revarsa asupra noastră.

Modul de execuție
Mai ales cand este adresat unei alte persoane fată de care nu suntem, în plus, obligați să manifestăm un respect real sau formal, salutul este in mod obisnuit insotit de o usoara aplecare catre in fata, cu mainile impreunate in fata pieptului, palmele atingandu-se cu varfurile degetelor indreptate in sus.

În legatura cu privirea, există două variante :

— cu privirea in ochii persoanei salutate sau cu ochii închiși și cu atenția principală în Inima sau Esența noastră interioară,
— cu ochii închiși și cu atenția principală în Inimă, traind fulgerător o stare de Identitate la nivel fundamental cu ființa salutată și chiar cu Conștiința Supremă, Unicul ori cu Vidul Inimii. Acest gest poate fi facut si fara a fi insotit de cuvinte, el avand acelasi inteles.

In viata de zi cu zi, “namaste” este considerat un salut cu semnificații mistice. In orice caz, “namaste “ este salutul care in limba sanskrita, semnifica acest lucru: “ma inchin, salut și recunosc prezenta Unicului din tine!”

In unele cazuri pentru a accesa o smerenie profundă și o stare foarte înaltă, mainile se posteaza impreunate, in dreptul fruntii, in momentul efectuarii salutului sau chiar deasupra capului.

Această variantă de salut în care palmele împreunate sunt aduse la nivelul frunții sau, mai ales, deasupra capului ajută mult transcenderea actualei condiții spirituale individuale, prin atitudinea interioară descrisă de cuvintele:
„ Recunosc natura ta profundă ca fiind mult deasupra a orice as cred eu ca sunt ori că dețin ca si calități în mod aparent”.
Aceasta se bazează pe misterul transfigurarii, deoarece este mult mai ușor să tindem să intuim prezența Infinitului într-o ființă ce ne apare exterioară decât în noi înșine.

Acest gest este o mudra, o pozitie simbolica binecunoscuta a mainilor in religiile estice. Una dintre maini reprezinta natura spirituala inalta, in timp ce cealalta mana reprezinta natura umana, lumeasca. Combinandu-le pe cele doua, persoana care face acest gest se presupune ca se ridica deasupra a ceea ce ne face diferiti unul fata de celalalt si se poate conecta la un nivel profund cu cel caruia ii este adresat salutul.

In zilele noastre, mai ales in cultura occidentala, termenul de “namaste” a devenit asociat cu ansamblul unor cai spiritual. In acest context au aparut o serie de numeroase semnificatii care i-au imbogatit si nuantat intelesul.

Iata cateva exemple:

“ Salut Spiritul din tine care se regaseste si in mine!” – această explicație este atrbuită lui Deepak Chopra.

“ Onorez locul in care intregul Univers salasuieste, onorez locul din tine in care exista Iubirea, Integritatea, Intelepciunea si Pacea. Cand tu esti in acel loc din tine, si eu sunt in acel loc din mine, noi devenim un intreg!”

“Salut Dumnezeul din tine!”

“Spiritul tau si spiritul meu sunt UNA” – atribuit lui Lilias Folan din jurnalul sau de calatorie din India.

“Ceea ce este Divin in mine saluta ceea ce este Divin in tine”.

“Divinitatea din mine simte si adora Divinitatea din tine”.

“Tot ceea ce este mai bun si mai inalt in mine saluta/onoreaza tot ceea ce este mai bun si mai inalt in tine”.

sursa: http://www.adanima.org

Share.

About Author

Leave A Reply

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.